Maatschap dierenartsen

Drie maten runnen sinds 10 jaar een dierenartspraktijk. Martijn (42) en Johan (59) storen zich steeds vaker aan Maarten (61), met wie Johan samen de praktijk opzette. Hij zet niet het benodigde ‘stapje extra’ om de omzetdaling te compenseren. In plaats daarvan begint hij wekelijks over stoppen met werken en dat hij over vier jaar pas ‘echt gaat genieten van het leven’. Een mediator confronteert Maarten met zijn gedrag.

De situatie

De maten: Martijn (42), Johan (59) en Maarten (61). Staan sinds tien jaar aan het hoofd van een dierenartspraktijk.

Achtergrond: Maarten en Johan richtten de praktijk op met nog een maat die inmiddels met pensioen is. De twee waren ook al ‘maten’ in hun studietijd. Later bouwden ze met Martijn een vriendschap en zakelijke relatie op.

Overig personeel: drie dierenartsen en drie assistenten in loondienst.

Soort praktijk: gemengd. Inkomsten komen grotendeels vanuit behandeling gezelschapsdieren, kleiner deel vanuit veehouderij

De pijn

Al snel komt de pijn naar boven. Martijn en Johan ergeren zich aan Maarten: zijn werktempo is te laag, zijn productiviteit blijft ver achter, hij is niet vriendelijk tegen cliënten en assistentes. En bovenal straalt zijn hele houding uit dat hij er geen zin meer in heeft. Maarten grijpt elke gelegenheid aan om over zijn pensioen te praten: over een kleine vier jaar stopt hij en dan gaat hij pas echt genieten van het leven.

De andere maten gunnen dat Maarten, maar dit moment moet er gewoon nog hard gewerkt worden. De omzet staat onder druk en van alle medewerkers in de praktijk wordt verwacht dat ze een stapje extra zetten. Daar past de houding van Maarten niet in.

De boodschap

Al vaker hebben Martijn en Johan, samen en individueel, geprobeerd dit Maarten uit te leggen. De boodschap lijkt niet binnen te komen. Maarten wordt steevast boos en ontkent alles. De andere maten voelen zich bezwaard, want ze zijn immers gelijkwaardig en willen Maarten niet kwetsen. Er spelen verschillende dilemma’s:

  • Kun je een maat ‘op leeftijd’ dwingen zich te houden aan de productiviteitsafspraken?
  • Hoe krijgen we Maarten in beweging zonder hem te kwetsen, danwel te beschadigen?
  • Kunnen wij hem vragen eerder te stoppen?
  • Kunnen we hem aanspreken op zijn gedrag in de praktijk?
  • Hoe zorgen we ervoor dat de jarenlange vriendschap in stand blijft?
  • De sfeer op de praktijk mag niet lijden onder dit gedoe. Deze dilemma’s kunnen een verlammende werking hebben op de samenwerking.

Binnen de mediation komen de dilemma’s allemaal aan bod. De mediator stelt verdiepingsvragen en zorgt ervoor dat Maarten nadenkt over het effect van zijn houding en gedrag op de praktijk, collega’s en cliënten. Na drie gezamenlijke mediationsessies besluit Maarten dat hij toch 2 jaar eerder gaat stoppen. Met de collega’s maakt hij duidelijke werkafsprakenvoor de komende 2 jaar.

Mediation: gemeenschappelijk belang en relatie essentieel

De onderlinge relatie is goed gebleven, hoewel het soms laveren langs een ravijn was. Behoorlijk opgelucht besluiten de mannen, aansluitend op de mediationbijeenkomst, samen een borrel te gaan drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *