Wantrouwen binnen de maatschap

Karel is 60 jaar en was altijd een bevlogen chirurg, maar de laatste jaren merkt hij dat de glans er een beetje van af gaat. De komst van jongere collega’s maakt duidelijk dat de tijden veranderen. Diep in zijn hart wil Karel graag minder werken en zo de laatste fase van zijn carrière afmaken. Dan komt hij onverwacht zes weken thuis te zitten met hartklachten. Voor de maatschap hét moment om hun twijfels uit te spreken over Karels motivatie.

Al geruime tijd loopt Karel de kantjes ervan af en is slordig in zijn administratieve taken. Zuchtend gaat hij gebukt onder het zware takenpakket en hij wil net iets te vaak op vakantie. De maten hebben het idee dat Karel aanstuurt op een kortere werkweek. Maar als ze hem hier vlak voor zijn terugkeer mee confronteren, ontkent Karel dit. Het thuiszitten is hem tegengevallen en hij wil weer aan de slag. Hij verzekert zijn collega’s dat de motivatie terug zal komen.

Opnieuw hartklachten

Na enkele maanden krijgt Karel opnieuw hartklachten. Ernstiger dit keer. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en ondergaat een zware hartoperatie. Een lange herstelperiode breekt aan. Hoewel de arbeidsongeschiktheidsverzekering hem alle ruimte geeft, wil Karel zelf na enkele maanden weer aan het werk. Maar de maatschap vindt dit te snel en twijfelt nog steeds aan Karels motivatie en psychische belastbaarheid. De maten besluiten een mediator in te schakelen.
Tijdens de sessies met de mediator spreken de maten hun zorgen uit over het functioneren van Karel in de afgelopen jaren. Het raakt Karel enorm: waarom hoort hij dit nu pas?

De maten willen dat Karel niet te snel weer aan de slag gaat en eisen dat hij daadwerkelijk beter gaat functioneren. Karel denkt aanvankelijk dat ze hem eruit willen werken. Tijdens de mediation besluiten ze een onafhankelijk medische adviseur in de arm te nemen. Gezamenlijk stellen ze een reïntegratieschema op.

Vertrouwen terugwinnen

De mediationsessies lopen parallel aan de opbouw van Karels werkzaamheden. Het is een intensief en emotioneel mediationtraject maar gaandeweg groeit het vertrouwen in elkaar. Na een periode van negen maanden besluiten ze in goed overleg het maatschapsaandeel van Karel te verkleinen. Karel gaat minder werken en de maatschap heeft nu ruimte om uit te breiden. Na afloop van de laatste bijeenkomst klinken ze met een lach en een traan op een mooie voortzetting van de samenwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *