Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid wordt binnen de provincie Limburg breed ingezet binnen zorg en welzijn. Het biedt handvatten voor preventie en de burger om zelf met de eigen gezondheid aan de slag te gaan. Ook De Zorggroep, grote aanbieder van (thuis)zorg en verpleeghuiszorg in Noord- en Midden-Limburg, had de ambitie om op basis van de visie van Positieve Gezondheid te gaan werken. Zowel voor de zorg voor de cliënten, alsook voor de eigen medewerkers. Als programmamanager Positieve Gezondheid was ik verantwoordelijk voor deze brede opdracht.
Er zijn drie lijnen in de opdracht te herkennen:
- Samenwerking in de regio met andere zorg- en welzijnspartijen en gemeenten. Hier lag het idee onder dat de visie van Positieve Gezondheid onderlegger voor de hele regio zou moeten worden. Immers, pas wanneer het geïntegreerd wordt van onderwijs tot in de hele verdere levensloop van de burgers gaat het zijn vruchten afwerpen. Positieve Gezondheid zou de onderlegger moeten worden voor de regionale plannen voor de eerste- en tweedelijnszorg. Daarnaast werd De Zorggroep ook kernpartner van de beweging Limburg Positief Gezond. Op alle niveaus en in alle bestaande netwerken zou Positieve Gezondheid de gemeenschappelijke taal moeten gaan worden.
- Implementatie binnen het zorg- en welzijnsaanbod voor de cliënten van De Zorggroep. Het idee hierbij was om het complete aanbod van zorg- en welzijn vanuit De Zorggroep te gaan enten op Positieve Gezondheid. Hiermee versterken we de zelfredzaamheid, waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen. In alle (zorg)protocollen werd Positieve Gezondheid opgenomen. Voor alle behandelaren en medewerkers in de zorg werden opleidingen en workshops ontwikkeld. Het spinnenweb van Positieve Gezondheid werd ingezet als gespreksinstrument en er werd meer en meer aandacht gegeven aan zingeving in plaats van alleen de focus op het medische stuk.
- Implementatie binnen het HR-beleid van de organisatie van De Zorggroep. Ook voor de eigen medewerkers werd geleidelijk aan Positieve Gezondheid onderdeel van het HR-beleid. Verzuimgesprekken werden gevoerd aan de hand van het spinnenweb van Positieve Gezondheid en meer en meer kwam de focus te liggen op het welbevinden van de medewerkers.
Resultaat
De opdracht betrof het in gang zetten van een grote interne en externe beweging. De visie was afkomstig vanuit de raad van bestuur en directie van de organisatie. In de praktijk bleek dit toch op weerstand te stuiten. De grote uitdaging in de rol van de programmamanager was om de staande organisatie, zowel in zorg als voor de medewerkers, mee te krijgen in de beweging. Hetzelfde gold voor de externe omgeving. Organisaties hebben hun eigen verandervermogen en -bereidheid en daardoor verloopt het proces met ups en downs. Soms ging de verandering snel, soms kostte het meer tijd. De rol van programmamanager in een dergelijk proces bevatte vele facetten, zoals de rol van aanjager, facilitator, motivator en soms ook mediator, want het omgaan met weerstand is ook een onderdeel van deze opdracht.
Toen ik mijn opdracht afrondde was de basis gelegd: de medewerkers kenden het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, het was voor een groot deel onderdeel van het zorgbeleid. Binnen HR werden de eerste stappen gezet en begon de organisatie te veranderen. Er was draagvlak ontstaan en nu was het aan de organisatie zelf om verder te ontwikkelen. Een logische vervolgstap was het inrichten van een projectstructuur om de verdere implementatie vorm te geven. In de regio was het gedachtegoed geland in verschillende regionale en provinciale netwerken, waar het het vaak ook aansloot op ambities van gemeenten. De trein is in gang gezet…
Betrokken organisaties
De Zorggroep, Limburg Positief Gezond, Gezondste Regio Noord-Limburg