In deze rol was ik verantwoordelijk voor de implementatie en verdere uitrol van de Sociale Benadering Dementie binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch. In de periode 2018-2023 hebben social trials plaatsgevonden in 8 gemeenten in Nederland. De social trials dienden als wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit en impact van de visie van de SBD. De belangrijkste resultaten van de social trials waren dat door de inzet van SBD mensen met (beginnende geheugenproblemen of dementie) gemiddeld 10 maanden langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen met een hogere (of minimaal gelijkblijvende) kwaliteit van leven. Daarnaast wordt in het werken met SBD gebruik gemaakt van andersgeschoolde medewerkers, waardoor minder druk wordt gelegd op de beschikbare zorgmedewerkers. Hiermee is de SBD een effectieve methode om de grote uitdagingen van de zorg (hoge vergrijzing, tekort aan zorgmedewerkers en de enorme kosten) het hoofd te bieden.
Binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch heeft ook een social trial plaatsgevonden. De rol van programmamanager/projectleider was erop gericht om de positieve effecten van de social trial voort te zetten, door een verdere implementatie in andere wijken en met andere zorg- en welzijnsaanbieders.
Er zijn 4 lijnen in deze opdracht te onderscheiden:
- Continueren van de behaalde resultaten in de bestaande wijken: het bestaande SBD-team in de wijken Zuid en Centrum voortzetten door het werven van nieuwe deelnemers.
- Opschalen naar nieuwe wijken: het uitbreiden van het aanbod van SBD in andere wijken binnen de gemeente. De eerste stappen waren de opschaling naar wijk Noord in 2024. In 2025 staan een verdere borging en opschaling naar West op de planning. Daarnaast wordt in deze opschalingswijken geëxperimenteerd met een nieuwe manier van samenwerken, domeinoverstijgend, tussen zorg en welzijn.
- Uitbreiden van het netwerk met nieuwe organisaties; in het kader van het vergroten van het netwerk binnen de regionale samenwerking worden steeds nieuwe organisaties benaderd om deel te nemen aan de beweging van SBD. Zo zijn in 2024 Vivent en Jeroen Bosch Huisartsen aangesloten. Voor 2025 beogen we de samenwerking met het ziekenhuis en andere zorgaanbieders te versterken.
- Realiseren van een duurzame financiering van deze aanpak: domeinoverstijgend werken is complex in het organiseren van de samenwerking, maar zeker ook in de financiering van innovatieve concepten. Korte termijn financiering in de vorm van subsidies via het Rijk voeren de boventoon. Duurzame financiering is nog onderwerp van onderzoek.
Resultaat
Er zijn flinke stappen gezet, variërend van het realiseren van het aanbod, inrichten van nieuwe teams, kennisoverdracht, opleidingen, intervisie tot aan tijdelijke financiering. Voor 2025 en verder ligt de focus op de verdere uitrol en het ontsluiten van duurzame financiering.
Betrokken organisaties
Van Neynsel, Vivent, Farent, gemeente ’s-Hertogenbosch, Tao of Care, VGZ Zorgkantoor en Alzheimerstichting ’s-Hertogenbosch-Bommelerwaard